My Wedding

Wednesday, July 20, 2011

diapers and cloth diapers....

alhamdulillah baby boy dah 6.5kgs..mashaAllah..baby weight is increasing well..but mama dia..hmmm berat tak turun2 pun...sedih nya..tsk tsk.i think kena start exercise..i need to loose at least 9kgs lagi utk balik to old weight.

today i would like to share about diapers....

awal2 lagi, anticipating my baby will have sensitive skin like me, i terus start guna mamy poko..because soooo many mums review cakap mamy poko is the best, esp for sensitive skin...

since day 1, baby Jr pun gunalah mamy poko...but my baby poo poo soooo much..astaghfirullah, kadang2 kena tukar diaper 20 times satu hari...tapi sadly my baby kena diaper rash sgt teruk..as i have mentioned before in this story...click here...

lepad tu i tried everything...besides mamy poko..i tried huggies, goon(beli from giant), pet pet..segalanya..all pun still diaper rash...

finally i gave up i went back old school..

kain lampin...

hehehe...

the modern cloth diaper susah nak guna sebab baby sooo small masa tu...

baby boy in kain lampin/nappy
but its senang, when he dah poo poo, i just rendam overnight, by morning rub rub sikit, the nappy dah bersih...

sorrylah, gambar ni masa the fisr week, tak pro lagi nak ikat...thats why lampin longgar...

of course mmg leceh sikit, but pakai diapers pun kena tukar 10-20 kali sehari, so baik guna lampin je ..

now baby jr guna half half..mamy poko n huggies ultra...kadang2 still ada je rashes naik..but alhamdulillah still under control...

after this  i want to start surveying cloth diapers..maybe i want to start with lunatots kot..see how...any suggestions???

7 comments:

♥ dak pink said...

Salam,

Waktu siang masa berpantang dulu, saya suka guna lampin. Sebab, bila basah, baby akan jaga & dia takkan tidur saja. Plus, dia tak BF, tapi minum FM, so, senang sikit bila dia terjaga, boleh terus bagi susu.

Sekarang ni, my baby guna dua jenama pampers je. Pet-pet & Drypers. So, far ok lah. Xde pape masalah.

Untuk elak diaper rash, saya guna bedah pureen (conrstarch) kaler putih biru cair tu. Alhamdulillah, dalam tempoh berpantang, baby langsung tak kena.

Ainul said...

ainul guna lunatots.beli sekali 20helai.so far cukup.start guna dr baby 3mth until now 9mth.

Mrs Shareeda said...

me use coolababy. harga pun ok. lagipun kulit zaim tak sensitif sgt. so tak susah nak handle. mmg sgt jimat pakai cd nih. lunatots pun ok tp pricey sikit la.. hehe

My Journey said...

ain: bestnya your baby tak kena diaper rash..masa pantang i dah tepek tepung ubi, tepek cornstarch pureen..segalanya u name it..tapi diaper rash mmg teruk..doc mmg cakap my baby sensitive skin..now dah besar sikit alhamdulillah baru dah settle..

ainul: wah 20 byknya..hehhe.sabby start sikit2 dulu kot..mahal lah cloth diaper..kain lampin murah..hehehe...

shareeda: my sis pun cakap coolababy ok..she ada berjenis2 brand...nanti sabby nak beli sikit2 brand lain lain,n tgk my baby sesuai yg mana..hehe..

Rateyyy said...

Hi Sab,

Im using CDs for daytime and disposables for night time(Mamypoko n Huggies). So far my daughter ok je, takde nappy rash tapi kdg2 kalau dia poopoo n lmbt sikit basuh, akan merah a bit.

I've grown fond of CDs...Mula2 my MIL belikan 2pcs brand Harmoni fr Baby Cottage kat Subang Parade. OK la, not bad but i find the inner layer texture kasar.

Next, II bought 2 pcs of Autumnz CD fr littlewhiz.com. Very happy with this one! The inner layer is soft, made fr microfleece. Down side, bulky sikit sbb the outer layer is made fr velvety material.

Then I also tried US brands.. Rumparooz and Happy Heinys.. bought from mycheekyboo.com. MMg pricey compared to the local CDs but by far paling bagus. Inner dia lembut sgt2, and it is not bulky. Bile baby pakai nampak very neat. Highly recommended!

Lastly i bought lagi 2 pcs, Babyland n QQbaby. Biasa je la, sama ngan autumnz but less bulky becoz of the outer material tu, bkn velvet.

CD online shopping ni can be addictive for moms sbb byk sgt different designs n colors..and brands...slalu tempted nak beli n try2 diff brands

Kalau u have any further queries abt CD..u can email me butterscotch85@gmail.com.. Boleh share more experiences abt CDs. :)

Ryehanna said...

Join group Malaysian Cloth Diapering Parents on FB, dear..

but i need to warn u... CDs can be addictive! :P

S-N-B said...

Jemput join contest untuk cloth diapers di http://nurbaiya.blogspot.com/2011/08/aku-buat-giveaway-nihmai-la-join-ramai.html