My Wedding

Sunday, April 25, 2010


we went hunting for a photographer because sadly daniel zain and fuzuri design is not available for that weekend.

first we met, and we all fell in love with his picture and album..

so me and my sis, excitedly planned to book him for 3 functions. 1 family event, and 2 of our wedding function in July.oh boy we were so excited, we kept on telling our family, oh we found someone who takes pictures cantik like Qippy(oh yes i love qippy's pictures). my family pun was very excited to see his work.

But everything started going downwards, when the night itself  TGH MALAM he masged both me and my sister for the payment. we thought ok larr...maybe he is just reminding us. at this point takdela wierd sgt.

i'm so malas and no mood to go in detail

 bottom line is we felt something was wrong by the smses that we got from him, and I asked him a few days later, whats wrong...and so he this point kitorg ok lagi, sbb i thought it was just a misunderstanding...

and when we dah transfer 50% of the money, again he mintak full payment for the event and pestering us on the deposit for our wedding, now you all tell me, will you pay a photographer 100% of the total even before the function??? tak kan?? padahal he email me to say payment is
- 30% : Booking Fee is required upon confirmation of date requested.
- 20% : after the event
- 50% : Upon delivery.

Now he has given us in black and white to say the other 50% is upon delivery right???then why keep on pestering us with 100% payment even b4 the function????

and masa we jumpa he promised to cover the whole event, i had 3 orang saksi with me, that remembered him saying it, but tiba2 he msg saying he will only cover 3 hours,

at this point, I dah started hunting around for another PLAN B,

at first we thought, ok we go ahead with him for the event first, if we're wrong about him then we can hire him for the wedding, sbb at the end of the day this guy takes beautiful pictures.

so we hired him....

I'm so emotional now, i cannot believe that he would actually do it..I knew he was bitter because he suspected we have changed our minds( which we did because of his very disturbing behavior) , but I expected him to act profesionally for a job we hired him to do , even though its a SMALL JOB.

the pictures are so buruk sampai me and my sis got scolded for hiring him. Sebab that event meant soooooo much to us, and now we only have ugly pictures. sampai I'm so malu to distribute it to everyone that was apart of the event. We hired him as a birthday present to someone very special to us, and now this has happened!what are we suppose to do?

It is so sad that he allowed his emotions to take over his professionalism, and took very bad pictures of the event. Instead of proving us wrong, and changing our minds to book him, he showed that he is a bad photographer as we predicted him to be.oh and yes, he left the function early, tak tunggu habis pun.

gambar he ambil is so UGLY that i think I myself ( who has zero knowledge of professional photography) can do better, our personal camera had better pictures.

i'm so sad.....

Sometimes bad things just happens, even though someone else had good experience with the vendor in the past. I guess for me, its a bad one. its called takda rezeki. But in life, there is a hikmah in everything. We should have to find out how has it made us better?

Wednesday, April 21, 2010

Corsets and girdles

I've heard so many celebs esp mentioning everytime they go on the red carpet, they have something inside they dress, that avoids the vision of their unflattering fats....

yes girls, its the corsets and girdles......seriously the corset helped me alot esp with my stomach bulge and the girdle really shrunk hips...sampai people thought i lost a whole load of weight for my wedding, when in actual fact, i only manage to loose 2kgs..hahhaha...please don't follow my example..I was sooooo lazy to exercise ..hehhee

anyway i spoke to a friend of mine, who found this amazing corset and girdle.. apparently what she had, was engineered to her body, its like what the stars wear, body weird shape macam mana pun, it can still lift and slim up everything that needs to be slimmed, she said, once you try it on, mmg you can actually see the difference, and she actually wears it very often .......urgh, if only i found this sooner for my function in feb....

anyway they have a shop Elysyle building, jln klang lama...

I don't have much info on it, all i have it the picture, and they guy you can call for more info...

contact person: Rizwan 012 262 2821

Wednesday, April 14, 2010

Wedding shoes

Wedding shoes was one of my pening actualy...sadly, the designer yg buat my baju did not include the kasut as part of the package...and he asked me to top up more money if I wanted matching shoes. The thing about me is , I wanted shoes that I can wear again, and I wanted the same shoes to use for my nikah and even after mentioning i wanted pink shoes, but after counting the math,i don't need 3 pairs of wedding shoes...i just need 1 pair of a beautiful White shoes..

so off me and one of my bestie went to find shoes at pyramid..we went everywhere, my god i didn't know it was going to be that hard to find shoes, esp above 4 inch heels, yes the other thing that made me so angry is that, the designer made the baju so panjang, that it will only look nice if i wear 4 inch heels and above...after a few hours of searching, finally i found something in Aldo...tried it on...hmm ok lar i thought..i liked it but i didn't love it...It was not so comfy, and i knew i have to pakai the shoes, for hours, so i really was looking for a comfortable white 4 inch heels.. and because my kain chiffon, i must find shoes yg tiada anything on top, takut it will sangkut to my kain and rosak (one of the lessons we learnt from my sisters wedding)

finally we sat down, and discussed...ok which shop that i know has comfortable 4 inch heels...and both of us knew the answer off we went to padini..dahlah vincci in pyramid is like hidden, we both sesat trying to find it...

and there it dream shoes...i saw it, tried it on...ada of course..i tried on other shoes..but somehow, this pair, clicked with me instantly.hehhee...yes,  I'm serious..i actually felt a connection..plain at the top, but bling at the heels...just what  i was looking for...

and you know the best part is....on the wedding day, true enough,.it did not give me any problems...ohh what a great buy....mum always remind us, find the most value for money things...oh mashaAllah...i love this purchase the most...

and the best part, i can wear it again and again and again, after my july wedding of course.....

p/s: i did not bully my pengapit k, this was a posed picture, saja je, coz so far every wedding of only her close friends of course,  ada picture of my dear bestie doing this for the bride..hehehe..oh its so funny....

Tuesday, April 13, 2010

Muslim husband and wife intimacy

Salam girls,

Alhamdulillah my bestie e-mailed this to me...hehehe..and i figured why not i share it with everyone....

Finally, the topic of intimacy from Muslim teachers delivered in a halal manner.

The topic is: Muslim Husband/Wife intimacy.

What: Sh.Yasir Qadhi is doing a series of 10 emails on Marriage intimacy

Where: Via email, you can sign up at

Who: Sh.Yasir Qadhi

Due to the explicit nature of this topic, only 17 or older may sign up.

When: Emails are starting shortly, and you'll receive and additional email of his on this topic each week.

Why: Read sh.Yasir's explanation at

With best wishes to see you succeed at the highest level

Sunday, April 11, 2010

Daniel Zain

Alhamdulillah we got all my nikah pics from Daniel...i'm soooooo happy with it mashaAllah...Somehow everybody and everything looks more beautiful with his camera...hehehe...

I can't wait for him to take more pictures for tandang nanti...hmm for my reception, finally me and sis decided on a photographer, we met a few, but somehow clicked with him well... and call me wierd, but i tend choose my photographer of course based on the pictures they take and also their wives..hahaha..yes the wife....

finally now i can upload more entries on my wedding day..hehehe...

p/s: zain, while we were taking outdoor pics, i remembered about the pose..hehehe..hmmm not entirely the same...but I still love it...

Tuesday, April 6, 2010

Halal traveling

Salam girls,

Look at what my sister found.....

A list of Halal hotel and restaurants in Thailand!

Good for those planing their trip to krabi, Phuket, bangkok, and others

but the best part...

Halal hotel all over the world....


for full story of my krabi honeymoon please visit here

Sunday, April 4, 2010

Walimatul Urus ( A Must read)

While searching for the meaning of Walimatul Urus, i manage to find this great article..MashaAllah...I love that they quoted many hadith from our Prophet Rasulullah SAW....

Walimatul Urus Antara Syariat dan Adat
Masyarakat Melayu sudah menganut agama Islam sejak 600 tahun dahulu. Menurut sejarah, Islam dianuti oleh sultan Melaka, dan menjadi ikutan kita. Oleh kerana Islam sudah lama bertapak di negara kita, adat-istiadat perkahwinan banyak mengikut syarak. Namun, wujud beberapa perkara yang menjadi tentangan golongan ulamak kerana dikatakan berasal dari India yang mempunyai hubungan yang agak intim dengan agama Hindu. Kertas kerja ini merungkai sedikit sebanyak adat perkahwinan yang menurut Islam dan yang dikatakan menurut agama lain. Semoga ALLAH memberikan hidayah kepada mereka yang ingin mendekatkan diri kepadanya.
Definisi Walimatul Urus dan Adat
Menurut perkataan walimatulurus berasal dari perkataan “Al-Walamu” yang memberi makna pertemuan. Dinamakan sedemikian kerana pihak lelaki dan perempuan bertemu sewaktu walimatulurus. Manakala, menurut istilah, walimatulurus adalah makanan/hidangan yang disediakan sewaktu majlis perkahwinan.Selain itu, walimatulurus juga didefinisikan sebagai kenduri bagi merayakan pengantin baru, dan walimah adalah suatu jamuan agama, bukanlah jamuan adat
Definisi adat adalah suatu kebiasaan dari suatu perbuatan yang diulang-ulang dan telah diterima oleh masyarakat sebagai suatu peraturan hidup yang mesti dipatuhi.
Hukum Mengadakan Walimatulurus
Hukum mengadakan walimatulurus (iaitu menjemput orang ramai ke majlis walimatulurus) adalah sunat muakkad. Malahan, Rasulullah saw sendiri mengadakan walimatulurus.
  • Dari Anas bin Malik ra bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Lakukanlah walimah meskipun hanya dengan seekor kambing” (HR Muttafaqun alaih)
  • Dari Buraidah ra berkata bahwa ketika Ali bin Abi Thalib melamar Fatimah ra, Rasulullah SAW bersabda,”Setiap pernikahan itu harus ada walimahnya.” (HR. Ahmad)
Tujuan Mengadakan Walimatulurus
  • Mengikut Sunnah Rasulullah saw dan ajaran Islam.
  • Mengumumkan pernikahan pasangan yang baru berkahwin.
  • Menggembirakan pasangan yang baru berkahwin.
  • Sebagai tanda kegembiraan orang tua kerana mendapat menantu baru.
Hukum Menghadiri Walimatulurus
Hukumnya wajib untuk menghadiri walimatulurus melainkan ada keuzuran.
  • Dari Ibnu Umar ra. Ia berkata : Rasulullah SAW. bersabda : “Jika diundang seseorang diantara kamu untuk walimah, maka wajiblah ia mendatangi atau memenuhinya”.
  • Dari Abu Hurairah ra., ia berkata : Rasulullah SAW. telah bersabda : “Sejelek-jeleknya makanan ialah makanan walimah yang hanya mengundang orang-orang kaya saja untuk makan, sedangkan orang-orang miskin tidak diundang. Barangsiapa yang tidak menghadiri undangan walimah, maka ia durhaka kepada Allah dan Rasul-Nya”. HR Muslim & Baihaqi
  • Rasulullah bersabda, “Apabila seorang dari antara kamu diundang ke kenduri nikah, hendaklah ia datang. Maka, kalau ia berpuasa, hendaklah dia mendoakan, jika tidak, hendaklah ia makan”. HR. Abu Daud
Walaupun begitu, menurut ulama, hukum wajib untuk menghadiri walimatulurus adalah jika pihak yang mengundang membuat perkara berikut:
  • Menjemput pelbagai golongan dan tidak terhad kepada golongan yang kaya sahaja.
  • Tiada perkara yang mungkar dan maksiat seperti arak, judi, majlis tari menari dan nyanyian yang melalaikan.
  • Tiada percampuran bebas antara lelaki dan perempuan (ramai antara masyakarat kita yang mengajak rakan-rakan berbeza jantina dan berbual bersama mereka sewaktu walimah).
  • Tiada menggunakan peralatan makan dan minum yang diperbuat dari emas, perak atau sutera.
Perkara-perkara yang perlu dititikberatkan kepada mereka yang ingin mengadakan walimatulurus
Walimatulurus adalah sunnah Rasulullah, dan Rasulullah pernah mengadakan walimatulurus pada bulan syawal sewakut berkahwin dengan Aishah ra. Maka, dianjurkan untuk mengadakan perkahwinan dan walimatulurus pada bulan syawal kerana Aishah ra menyukainya…
  • Dari Aisyah ra, katanya, “Rasulullah saw menikahi aku pada bulan Syawal, dan menggauli aku pada bulan Syawal (pada tahun-tahun berikutnya). Tiada isteri-isteri Rasulullah yang lebih beruntung berbanding denganku”. (HR Muslim)
Orang-orang yang diundang hendaklah orang-orang yang bertakwa, janganlah dari orang yang fasiq.
  • Rasulullah Shallallaahu alaihi wa Salam bersabda, “Janganlah kamu bersahabat kecuali dengan seorang mukmin, dan jangan memakan makananmu kecuali orang yang bertaqwa”. (HR. Ahmad dan dinilai hasan oleh Al-Albani).
Dibolehkan menyediakan bunyi-bunyian untuk memeriahkan majlis.
  • Rasulullah saw bersabda “Umumkanlah perkahwinan dan selenggarakanlah di masjid dan pukullah gendang dan rebana di majlis perkahwinan itu.” (HR Ahmad dan At-Tirmizi)
  • Hiburan yang disediakan hendaklah sederhana dan sopan dan menggariskan hal seperti: 1)tiada pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan 2)nyanyian dan muzik yang tidak menimbulkan nafsu 3)tidak melalaikan ingatan dan kewajipan terhadap ALLAH 4) seni kata nyanyian tiada perkataan cabul ataupun lucah
Janganlah menjemput golongan kaya sahaja.
  • “Dari Abu Hurairah ra., ia berkata : Rasulullah SAW. telah bersabda : “Sejelek-jeleknya makanan ialah makanan walimah yang hanya mengundang orang-orang kaya saja untuk makan, sedangkan orang-orang miskin tidak diundang. Barangsiapa yang tidak menghadiri undangan walimah, maka ia durhaka kepada Allah dan Rasul-Nya”. [HR Muslim & Baihaqi]
Jangan lupa menjemput kaum kerabat dan sahabat-sahabat untuk mengelakkan mereka berkecil hati.
Berniat untuk mengikut sunnah dan memberi kesenangan kepada rakan-rakan yang hadir. Walimatulurus bukanlah untuk menunjuk-nunjuk dan berfoya-foya.
Jangan mengangkat makanan sebelum tetamu habis makan.
Disunatkan menghantar tetamu ke muka pintu. Bermanis muka adalah tanda sifat terpuji.
Ada ulamak menyatakan walimatulurus diadakan selepas malam pertama, kerana Nabi saw tidak pernah mengadakan walimah sebelum malam pertama.
Walimatulurus juga jika boleh, diadakan di masjid.
Perkara yang dititikberatkan bagi tetamu
Memenuhi undangan dan janganlah terlambat.
Jika menerima undangan lebih dari satu, jika mempunyai kelapangan masa, bolehlah pergi ke semua tempat. Namun, jika tidak berkesempatan, boleh pergi ke tempat yang paling awal dan paling dekat antara semua jemputan tersebut.
  • Sabda Rasulullah saw, “Apabila bersamaan dua undangan, maka tunaikanlah undangan terdekat dan jika salah satu daripadanya ada yang lebih awal, maka pergilah ke tempat yang lebih awal itu”.
Hendaklah mendoakan pihak yang mengundang.
Tetamu hendaklah memaafkan segala kesalahan dan kesilapan yang dilakukan oleh pihak pengantin. Semoga kemaafan ini memberi berkat kepada perkahwinan mereka.
Perkara Bertentangan dalam Islam yang selalu dilakukan oleh orang Islam berbangsa Melayu
Menabur beras kunyit. Ini dikatakan bertujuan menguatkan semangat pasangan pengantin dan menghalau roh jahat.
Membaca jampi mentera dan menyediakan pulut kuning dan telur kepada semangat jahat dan diperasap. Ini bertujuan untuk memelihara majlis perkahwinan dari semangat jahat yang mungkin mengganggu majlis.
Persandingan. Persandingan dilarang kerana mempunyai unsur tabarruj iaitu diperhias untuk dipamerkan. Budaya tabarruj ini dilarang oleh Rasulullah. Walaupun begitu, jika pengantin perempuan begitu menginginkan majlis persandingan, dibolehkan dengan pihak yang menonton adalah ahli keluarga dan kaum hawa sahaja.
Perbelanjaan walimatulurus yang besar. Rasulullah hanya mengadakan walimatulurus dengan buah tamar dan keju. Ini kerana walimatulurus bertujuan menghebahkan tentang pengantin baru, bukannya untuk berhibur.
Mengadakan walimatulurus bukanlah suatu adat Melayu, tetapi suatu sunnah yang dituntut oleh Islam, yang sudah menjadi perkara biasa bagi perkahwinan orang Melayu. Maka, orang Islam yang berkahwin mestilah teruja untuk mengadakan walimatulurus kerana padanya ada pahala. Namun, pihak pengantin perlulah betul-betul memahami perkara yang dibolehkan dan perkara yang tidak dibolehkan, supaya perkara yang haram dapat dielakkan. Justeru itu, perkahwinan yang baru dilangsungkan akan diberkati Allah swt.
  • Adnan Hasan Shalih Baharits, Tanggung jawab ayah terhadap anak laki-laki, Jakarta, Gema Ismani, 2005, hlmn 36.
  • Ahmad Salwat Lc, Seri Fiqih Kitab Nikah [Online] (Updated 2009) Available at: [Last Accessed: # December 2009]
  • H.M.Sidin, Asal Usul Adat Resam Melayu, Kuala Lumpur: Penerbitan Pustaka Antara, 1964, hlmn 6.
  • Jiro Nakamura, Adat & Pantang Larang dalam Masyarakat Melayu Menurut Perspektif Islam [Online](Updated 2007) Available at: [Last Accessed: 3 December 2009]
  • Muhammad Ali Quthb, Mutiara Perkahwinan Menurut Ajaran Islam, Kuala Lumpur, Pustaka Haji Abdul Majid, 1995, hlmn 196-200.
  • Mustafa Haji Daud, Perkahwinan Menurut Islam, Kuala Lumpur, Utusan Publication & Distributors, 1995, hlmn 73-75.
  • Ngaji Salaf, Pernik-pernik Pernikahan [Online] (Updated 2007) Available at: [Last Accessed: 3 December 2009]
  • Prof Dr Yusuf Al-Qaradhawi, Fatawa Qaradhawi: Permasalahan, Pemecahan dan Hikmah, Batu Caves, Crescent News (K.L.) Sdn. Bhd., 2005.
  • Suzana Ghazali, Buatmu Wanita: sebagai anak, isteri… ketahui hakmu. Kuala Lumpur, 2009, hlmn 82-84.
  • Syaikh Abdulllah bin Abdul Aziz bin Baz, Etika Saat Bertamu [Online] (Updated 2007) Available at: [Last Accessed: 3 December 2009]
  • Wikipedia, Walimatulurus, [Online] (updated 2009) Available at: [Last Accessed: 3 December 2009]
  • Zul Ardhia, Tentang Pernikahan, [Online] (updated 2007) Available at: [Last Accessed: 3 December 2009]
Assalamualaikum wbth… Post ini berkaitan dengan walimatulurus. Alhamdulillah, ramai yang sudah tahu benar dan arif tentang walimatulurus. Namun, LPP membawa hal ini kepada mereka-mereka yang tidak mengetahui. Merupakan salah satu dari kertas projek yang telah saya buat. Ianya tidaklah details, secara kasar sahaja… Diharap semua mendapat ilmu, rahmat dan hidayah dari Allah swt…